Verandering
Vraagt
Vernieuwing

Verandering

De wereld om ons heen verandert, in een steeds sneller tempo. Verwachtingen van je klanten, brede maatschappelijke trends, wetgeving, alles is continu in beweging. Om relevant te blijven als onderneming, is het daarom zaak om je aan te passen, mee te bewegen.
Het aanpassen van je product of dienst is daarbij de kern. Die aanpassingen hoeven niet radicaal te zijn, ook kleine verbeteringen kunnen er bij elkaar voor zorgen dat je aanbod goed aan blijft sluiten bij de markt. Voorbeelden:

  • Als wijnhandel zie je een trend dat er minder alcohol gedronken wordt, en mogelijk beperkende wetgeving in de maak is.
  • Als horeca-ondernemer zie je mogelijk nieuwe lock-downs aankomen en wil je gereed zijn om aangepaste producten en diensten te leveren.
  • Je merkt dat klanten veranderende verwachtingen hebben aan je beschikbaarheid om bestellingen te plaatsen of een reservering te maken.
  • Je merkt dat klanten behoefte hebben aan online varianten van je dienstverlening

Waarom nu?

Aanpassen van je producten, diensten of de manier waarop je ze levert, kost inspanning en tijd. Als het draaiend houden van je onderneming al veel van je vergt, dreigt innovatie daarmee op de achtergrond te raken.
Toch is het verstandig om het 'dak te repareren wanneer de zon schijnt'. Als je uit noodzaak om 5 voor 12 moet gaan aanpassen, kan je eindigen als de videotheek of de platenindustrie.
Zelfs als de eerste regenwolken zich aandienen, kan het lonen om te investeren in vernieuwing in plaats van je marges in te leveren om je volumes op peil te houden.

Hoe?

Als we na een kennismaking tot de conclusie komen dat we met elkaar in zee willen, starten we een cyclus van een vijftal workshops. We brengen in kaart hoe je huidige producten of diensten aansluiten op de markt, bekijken belangrijke trends, bedenken creatieve oplossingen om te verbeteren en bedenken experimenten om er snel achter te komen of de oplossingen hout snijden.
Omdat we in workshopvorm werken, behalen we het meeste resultaat tijdens de gezamenlijke sessies. Tijdens deze bijeenkomsten stap je even uit de dagelijkse praktijk en nemen we de tijd om vanuit de helicopter het landschap te bekijken. De tijd tussen de sessies gebruik je om de ideeën te laten marineren en ze te toetsen aan de praktijk.

Waarom met mij?

Als coach bij Design Thinking en Innovatie-opleidingen aan INSEAD business school, zie ik honderden ideeën per jaar de revue passeren, uit talloze bedrijfstakken. Ik doe dan ook niets liever dan ideeën uit de ene tak vertalen naar de andere. Daarmee breng ik naast een frisse blik ook een stevige bagage aan kennis en mogelijke oplossingen mee.
Omdat ik naast coach ook projectmanager ben, zijn uitkomsten pragmatisch en resultaatgericht. Ideeën zijn creatief én uitvoerbaar.

Resultaat

Met pauzes van 2 weken tussen de sessies (sneller mag ook) heb je in circa 10 weken:

  • Concrete ideeën om je product of dienstverlening te verbeteren.
  • De tools om nieuwe ideeën te testen zonder enorme investeringen.
  • Een aanvalsplan om (verder) te groeien.
  • Een nieuwe bril om naar je product of dienstverlening te kijken, zodat je ook in de toekomst kunt blijven innoveren.

Voor Utrechtse ondernemers zijn samen met Ondernemer Centraal twee maatwerk-trajecten ontwikkeld die je door de gemeente kunt laten financieren. Op de coaching & advies website van Ondernemer Centraal zie je hoe het proces in zijn werk gaat.